Leef jij als een creator of een reactor?

Het is een ervaring die we allemaal wel eens hebben gehad: een gevoel van onvrede in ons huidige leven, gepaard met een diep brandend verlangen naar iets beters. Dit gevoel van onrust kan ons aanzetten tot actie, maar de manier waarop we reageren, bepaalt vaak ons uiteindelijke resultaat. We hebben altijd de keuze om te leven vanuit het standpunt van een 'Reactor' of vanuit dat van een 'Creator.' In dit artikel gaan we dieper in op deze twee benaderingen en waarom de laatste meestal bevrijdender werkt. We zullen ook verkennen hoe we alles twee keer creëren: eerst in onze gedachten en vervolgens in de werkelijkheid.

De Pijn van Onvrede en het Verlangen naar Verandering

Onvrede is als een knagende pijn in ons leven. Het kan zich manifesteren als frustratie, leegte, of het gevoel vast te zitten. Deze pijn kan ons overvallen en ons dwingen om na te denken over wat we echt willen. Het is de vonk die ons aanzet tot actie, de trigger die ons uit onze comfortzone duwt.

Het brandende verlangen om iets anders te willen is vaak de eerste stap naar verandering. Het is de erkenning dat er meer is in het leven dan wat we momenteel ervaren. Het is het zaad van creatie dat diep van binnen in ons wordt geplant.

Reactief Leven: De Rol van de Reactor

Wanneer we onvrede voelen en reageren vanuit een reactieve houding, worden we als een 'Reactor.' We zijn passief en laten externe omstandigheden onze gemoedstoestand en keuzes bepalen. In plaats van bewust vorm te geven aan ons leven, reageren we op wat er op ons afkomt.

Reageren kan leiden tot klagen, verzet, en een gevoel van machteloosheid. We voelen ons misschien slachtoffers van de omstandigheden en ervaren een gebrek aan controle over ons eigen leven. Het is een cyclus van reactie op wat er gebeurt, zonder een duidelijk plan of doel voor ogen.

Creatief Leven: De Kracht van de Creator

Aan de andere kant hebben we de keuze om te leven vanuit het standpunt van een 'Creator.' Een 'Creator' is proactief, doelgericht en gericht op het zelf ontwerpen van het leven dat ze willen leiden. Ze begrijpen dat ze de architecten van hun eigen realiteit zijn.

Een 'Creator' stelt doelen en formuleert een visie voor de toekomst. Ze geloven in de kracht van hun eigen acties en nemen de verantwoordelijkheid voor hun leven. Ze zien uitdagingen als kansen en gebruiken tegenslagen als leermomenten. Voor hen is onvrede slechts een motivatie om actie te ondernemen en hun gewenste realiteit te creëren.

 

 

Het Twee Keer Creëren: In Gedachten en in de Werkelijkheid

Een cruciaal inzicht is dat we alles twee keer creëren: eerst in onze gedachten en vervolgens in de werkelijkheid. Dit principe betekent dat de eerste stap naar verandering begint met het vormgeven van een heldere visie in onze geest. We moeten ons inbeelden wat we willen creëren voordat we het in de werkelijkheid kunnen manifesteren.

Onze gedachten zijn als het blauwdruk voor ons leven. Ze sturen onze overtuigingen en emoties, die op hun beurt onze acties beïnvloeden. Als we negatieve gedachten koesteren en vasthouden aan belemmerende overtuigingen, beperken we onszelf in wat we kunnen bereiken.

Maar als we bewust onze gedachten richten op positieve, constructieve doelen en geloven dat we in staat zijn om ze te bereiken, creëren we een krachtige mentale energie die ons in beweging zet.

 

De Kracht van Geloof en Actie

Geloof in jezelf is de motor achter creatie. Het is het geloof dat je in staat bent om je visie werkelijkheid te maken, zelfs als de weg moeilijk lijkt. Geloof brengt de energie van vastberadenheid en doorzettingsvermogen met zich mee.

Maar geloof alleen is niet genoeg. Het moet worden gevolgd door actie. Actie is de brug tussen je visie en de werkelijkheid. Het is de concrete stap die je dichter bij je doelen brengt. En het is de herinnering dat je de regisseur bent van je eigen verhaal.

Verbondenheid: Het Patroon Herkennen

Om van 'Reactor' naar 'Creator' te evolueren, is het belangrijk om patronen in ons leven te herkennen. Dit betekent teruggaan in de tijd en nadenken over eerdere momenten van onvrede en verandering. Wat heeft je eerder in beweging gezet? Welke stappen heb je genomen om verandering te creëren?

Het herkennen van deze patronen kan ons helpen om bewustere keuzes te maken in de toekomst. Het stelt ons in staat om onze 'Reactor'-reacties te transformeren in 'Creator'-acties.

De Weg van de Creator: Een Leven van Vervulling

Het pad van de 'Creator' is vaak bevrijdender en bevredigender dan dat van de 'Reactor.' Het stelt ons in staat om een diep gevoel van vervulling en betekenis te ervaren, omdat we actief werken aan het realiseren van onze visie.

Het betekent niet dat er geen uitdagingen zullen zijn of dat alles moeiteloos zal gaan. Maar het betekent wel dat we de regie hebben over ons leven, dat we bewuste keuzes maken en dat we geloven in onze capaciteiten om te groeien en te evolueren.

Conclusie

Onvrede is een natuurlijk onderdeel van het leven. Het is een signaal dat er iets moet veranderen. De manier waarop we reageren op die onvrede bepaalt echter ons uiteindelijke resultaat. We hebben altijd de keuze om te leven als een 'Reactor' of als een 'Creator.'

PS/ Vond je dit interessant ? Klik op de link en stuur me een mailtje Contact – Cathy Puype