Ontsnap aan spijt en leef zonder “had ik maar “…

Als mature vrouwen komen we allemaal op een punt in ons leven waarop een gebeurtenis ons soms doet afvragen of we nu geleefd hebben zoals we eigenlijk echt wilden of niet. Heel vaak hebben we veel voor de familie, het gezin, de partner, de baas etc…gedaan, te weinig tijd voor onszelf genomen, te veel gewerkt, te veel bezig geweest met erbij horen en te veel gefocust op ons uiterlijk. Allemaal keuzes om te beantwoorden aan bepaalde verwachtingspatronen en uiteindelijk zijn ze gebaseerd op angst.

Wachtend op onszelf , wachtend op de vrijheid en de onafhankelijkheid om te doen wat je werkelijk altijd wou doen.

We hebben vaak de neiging om terug te kijken op ons leven en ons af te vragen of we de juiste keuzes hebben gemaakt. Spijt kan ons echt overvallen als we realiseren en ons bewust worden dat we niet goed bezig zijn.

De pijn van spijt komt voort uit een samenspel van ons denken, voelen en handelen. Het begint met ons denken, waarbij we terugblikken op keuzes en beslissingen uit het verleden en onszelf bekritiseren voor wat we anders hadden kunnen doen. We voelen de emoties die gepaard gaan met spijt, zoals teleurstelling, verdriet en zelfs schaamte. Deze gevoelens kunnen diep doordringen in ons wezen en ons een gevoel van verlies geven. Het gevolg hiervan is dat we ons gedrag en acties in het heden kunnen beïnvloeden, waardoor we misschien terughoudend zijn om risico’s te nemen of nieuwe kansen aan te grijpen uit angst voor herhaling van dezelfde spijtige ervaring. Spijt kan ons gevangen houden in een vicieuze cirkel, waarbij we blijven vasthouden aan wat had kunnen zijn en onze toekomstige groei en voldoening belemmeren. Het is belangrijk om ons bewust te zijn van deze dynamiek en stappen te ondernemen om spijt om te zetten in levenslessen en kansen voor positieve verandering.

 

De pijn van spijt ook na een levens veranderende gebeurtenis kan voortkomen uit verschillende redenen . Allereerst zijn mensen van nature geneigd om terug te kijken en te evalueren of ze de juiste keuzes hebben gemaakt. Wanneer we beseffen dat we mogelijk betere beslissingen hadden kunnen nemen, kan dit leiden tot gevoelens van spijt en zelfkritiek.

Onze hersenen zijn gevoelig voor negatieve gebeurtenissen en ervaringen. Dit betekent dat spijtgevoelens vaak diep worden ingeprent in ons brein en sterke emoties teweegbrengen, zoals verdriet, schaamte en wroeging. Deze negatieve emoties kunnen ons langdurig achtervolgen en een negatieve invloed hebben op ons gevoel van eigenwaarde en welzijn.

Bovendien hebben mensen de neiging om verlies-aversie te ervaren, wat betekent dat we sterker reageren op verlies dan op winst. Wanneer we ons bewust worden van wat we hebben verloren door een bepaalde beslissing of actie, kan dit leiden tot een gevoel van spijt over het niet nemen van een andere route.

Onze neiging om te vergelijken met anderen kan ook bijdragen aan de pijn van spijt. Wanneer we anderen zien slagen waar wij dat niet deden, kan dit gevoelens van ontevredenheid en spijt opwekken over de keuzes die we hebben gemaakt.

Het is belangrijk om te erkennen dat deze ervaringen van spijt normaal zijn en deel uitmaken van het menselijk zijn. Door ons bewust te worden van de redenen achter onze spijtgevoelens en actief te werken aan zelfacceptatie, vergeving en het omzetten van spijt in waardevolle lessen, kunnen we uiteindelijk ons welzijn bevorderen en een positieve richting geven aan ons leven.

 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom we niet eerder hebben gekozen voor een leven van betekenis en verandering:

  1. Angst voor het onbekende: Verandering brengt vaak angst met zich mee. We kunnen bang zijn voor het verlaten van onze comfortzone en het risico nemen om iets nieuws te proberen. Deze angst kan ons ervan weerhouden om stappen te zetten richting een leven van betekenis.

  2. Externe verwachtingen: We kunnen vastzitten in een patroon van het voldoen aan verwachtingen van anderen, zoals familie, vrienden of de samenleving. We hebben misschien prioriteit gegeven aan het vervullen van de wensen en behoeften van anderen boven onze eigen verlangens.

  3. Gebrek aan zelfvertrouwen: Soms ontbreekt het ons aan zelfvertrouwen om onze eigen dromen en verlangens na te streven. We kunnen twijfelen aan onze capaciteiten en geloven dat we niet in staat zijn om succesvol te zijn in het creëren van een leven van betekenis.4

  4. Niet bewustzijn: Het kan zijn dat we ons simpelweg niet bewust waren van de mogelijkheid om ons leven te veranderen en een diepere betekenis te vinden. We waren misschien gevangen in de dagelijkse routine en hebben nooit de tijd genomen om echt na te denken over wat we werkelijk willen en nodig hebben.

Het is belangrijk om te erkennen dat deze belemmeringen bestaan, maar het is nooit te laat om ze te overwinnen. Door bewustwording, het nemen van kleine stappen en het zoeken naar ondersteuning kunnen we de weg inslaan naar een leven van betekenis en vervulling.

 

Maar hoe los je dat nu op . Hier zijn 5 concrete inzichten om ”had ik maar”    uit je leven te bannen.

  1. Herzie je prioriteiten : Het is nooit te laat om onze prioriteiten te herzien en de balans te vinden tussen zorgen voor anderen en goed voor onszelf zorgen. Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor zelfzorg, hobby’s en activiteiten die ons vreugde en vervulling brengen. Door bewust tijd voor onszelf te creëren, geven we onszelf de ruimte om te groeien en te ontdekken wat we echt willen in het leven.

  2. Omarm je zelfstandigheid: Het is tijd om onze eigen kracht en zelfstandigheid te omarmen. We hoeven niet afhankelijk te zijn van anderen om ons geluk te vinden. Door onze eigen beslissingen te nemen en onze eigen weg te volgen, kunnen we een gevoel van persoonlijke voldoening en vrijheid ervaren. Het is nooit te laat om de controle over ons eigen leven terug te nemen en te doen wat ons hart ons ingeeft.

  3. Leef een evenwichtig leven: Werken is belangrijk, maar het is essentieel om een gebalanceerd leven te leiden. Te veel werken kan leiden tot verwaarlozing van andere aspecten van ons leven die waardevol zijn, zoals familie, vriendschappen, gezondheid en persoonlijke groei. Door bewuste keuzes te maken en tijd te reserveren voor alle belangrijke gebieden van ons leven, kunnen we een gevoel van voldoening en harmonie ervaren.

  4. Wees authentiek zijn en accepteer jezelf : Het is tijd om te stoppen met het nastreven van goedkeuring van anderen en te accepteren wie we werkelijk zijn. Het is verleidelijk om te proberen te voldoen aan de verwachtingen van de samenleving, maar ware voldoening komt voort uit het leven in overeenstemming met onze eigen waarden en overtuigingen. We moeten onszelf omarmen, onze unieke kwaliteiten waarderen en streven naar een leven dat authentiek en oprecht is.

  5. Kijk eens waar je een betekenisvolle bijdrage kan leveren : Een leven van betekenis gaat niet alleen over onszelf, maar ook over anderen. Het is nooit te laat om onze tijd, vaardigheden en ervaringen in te zetten voor iets dat groter is dan onszelf. Door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen, mentor te worden of onze kennis te delen, kunnen we een blijvende impact hebben en een gevoel van voldoening vinden dat verder reikt dan onze persoonlijke prestaties.

Als mature vrouwen hebben we de wijsheid en de kracht om de pijn van spijt te vermijden en een leven van betekenis te omarmen. Door prioriteiten te herzien, zelfstandigheid te omarmen, een gebalanceerd leven te leiden, authentiek te zijn en betekenisvolle bijdragen te leveren, kunnen we een leven leiden dat vervulling brengt. Laten we deze kans grijpen en de weg inslaan naar een leven zonder spijt.

Laten we nu streven naar een leven van betekenis voordat het te laat is.

 

Jij verdient het om jouw eigen weg te vinden!”