5 stappen om te starten met jouw persoonlijke groei

Op een zeker moment in ons leven komen we allemaal onszelf tegen; We zitten vast in of na een gebeurtenis en we geraken niet verder. Dan zijn er opties: vooruit of achteruit in het gekende oude veilige. Als we ons bezig houden met persoonlijke groei – in feite zijn we dat allemaal aan onszelf verplicht, willen we niet als “ massa-mens” door het leven gaan – willen we meer waarde toevoegen aan ons leven naast bezit, geld, rijkdom etc… zodat we echte lange termijn vervulling voelen. Dan leer je, met het ontdekken van je innerlijk potentiëel als mens je eigen vaardigheden, kennis en perspectief zien en met een beetje geluk ontwikkel je ze verder ook.

Het maakt dat je leven meer betekenisvol en bevredigend verloopt als je je persoonlijke groei integreert in je leven.

Kortom het is van wezenlijk belang voor je geestelijke en fysieke gezondheid.

5 stappen om alvast te starten met jouw persoonlijk groei

1. Focus op jezelf

Het kan je helpen een dieper begrip van jezelf te ontwikkelen, waardoor je je sterktes, zwaktes en drijfveren beter begrijpt . Je ziet wat je belangrijk vindt in jouw leven en wat je drijft om te slagen. Dit kan je helpen om betere doelen te stellen, die bij jou passen en aansluiten wij jouw waarden en normen. Het kan je ook helpen om beter uitdagingen te gaan begrijpen en hoe je ermee omgaat. Het maakt dat je kan groeien en ontwikkelen als een bewust persoon. Bovendien haal je meer voldoening uit het leven en jezelf en stel je jezelf instaat om je volledige potentieel te bereiken. Als je zelfbewustzijn groter is kan je een diepere verbinding met jezelf maken en dat helpt dan weer om meer succes en voldoening in je leven te ervaren. Dus vragen als: wie ben je, waar sta je nu, waar wil je naar toe, waar ben je goed in, wat zijn je zwakke puntjes... zijn hier zeker aan de orde.

5 stappen om te starten met jouw persoonlijke groei1

2. Stel doelen voor jezelf

Eigenlijk is dit een krachtig hulpmiddel om duidelijkheid te krijgen over wat je wil bereiken. Als je doelen stelt kan je jezelf blijven uitdagen en motiveren om te groeien en alzo nieuwe vaardigheden ontwikkelen; Doelen houden jezelf verantwoordelijk en maken je vooruitgang meetbaar; Het betekent ook dat je concrete acties moet formuleren en ze afstemmen op jouw persoonlijke waarden en normen; Het kan je helpen je dromen en ambities waar te maken; Het brengt je eveneens meer focus te krijgen op het richten van je energie op de gebieden van je leven die je wil verbeteren; Je stelt dan prioriteiten aan de activiteiten en taken die je helpen om die doelen te bereiken. Zo bereik je ook een verhoogd gevoel van richting en prestatie , waardoor je meer voldoening ervaart.

3. Leer iets nieuw

Het is zeer belangrijk onderdeel van persoonlijke groei; Met nieuwe kennis en vaardigheden, verrijk je jezelf en verbreed je je perspectief op de wereld. Het kan je brengen naar nieuwe interesses een vergroten van je zelfvertrouwen en eventueel je carrièremogelijkheden. Je blijft mentaal scherp en je stimuleert je hersenen. Op die manier voorkom je ook cognitieve achteruitgang en bevorder je een gezonde hersenfunctie; Dit kan op velerlei manieren, lezen van boeken, volgen van cursussen, nemen van workshops, deelnemen aan gesprekken, verkennen van nieuwe hobby’s enz. Jezelf openstellen voor nieuwe ervaringen en leermogelijkheden, dagen je uit om te groeien en je potentieel te maximaliseren.

5 stappen om te starten met jouw persoonlijke groei2

4. Werk aan je zelfvertrouwen en zelfrespect

Het opbouwen van je zelfvertrouwen en zelfrespect is de sleutel voor het opbouwen van gezonde relaties, het maken van beslissingen en het bereiken van je doelen. Als je jezelf respecteert kan je makkelijker om met tegenslag en de uitdagingen op je pad.

Het begint met erkennen van jezelf en jezelf accepteren met alles erop en eraan. Het is belangrijk om je eigenwaarde te erkennen en te waarderen en je niet te gaan vergelijken met anderen;

Zelfvertrouwen kan worden opgebouwd door uitdagingen aan te gaan en te leren van je fouten.

Werken aan je zelfvertrouwen betekent ook, beter je grenzen kunnen stellen en voor jezelf op te komen. Alzo beschermt dit je ook beter tegen negatieve invloeden van anderen. Als je gelooft in jezelf en je eigen capaciteiten, ga je automatisch meer zelfvertrouwen uitstralen en anderen inspireren.

5. Oefen je eigen zelfreflectie

Regelmatig tijd nemen om te evalueren op jezelf, naar binnen keren, maakt dat je beter begrijpt wie je bent, wat je drijft en waar je naartoe wil met je leven. Het maakt dat je je sterke en zwakke punten identificeert en begrijpt hoe je beslissingen neemt en omgaat met de uitdagingen op je pad. Je ontdekt ook je overtuigingen en patronen die je belemmeren om je potentieel te bereiken. Reflecteren op je emoties en ervaringen, kunnen je bewust maken van je gedrag en jezelf, zodat je beter kan omgaan met negatieve emoties als angst, twijfel en onzekerheid. Zelfreflectie helpt je perspectief te verbreden en je ziet beter hoe je je verhoudt tot anderen en de wereld om je heen. Je vergroot je vermogen om meer empathie en begrip te ontwikkelen zo begrijp je beter waar je aan moet werken

Cultiveer dankbaarheid elke dag en concentreer je op de positieve dingen.

5 stappen om te starten met jouw persoonlijke groei3

Kortom het is voor iedereen mogelijk op elk moment, op elke leeftijd.

Persoonlijke groei is het antwoord en de meerwaarde in ieders leven als je vast zit en niet weet hoe het verder moet.